Bloggarkiv

torsdag 5. januar 2017

Å bryte seg inn hos andre

Banker på forsiktig for å forsikre at ingen er hjemme. Åpner den uløste ytterdøra lydløst og tørker av skoene grundig, plasserer skoene i yttergangen og går inn i gangen med musestille steg. Den første døra blir åpnet med samme stil som ytterdøra og det speides rundt etter noe. Uvisst hva, men speides skal. Fortsetter til neste rom som gjemmer både stue og kjøkken, ja, til og med et soverom. Til min store begeistring er det bilder klistret opp etter veggene og hellige St.Atus dekker hver eneste millimeter av mellomrommene mellom bildene. Bildene er i alle tenkelige nyanser og størrelser, og de færreste med filter. Familiens middager er veldokumenterte med næringsinnhold og korrekt bruk av farger - en hver bildekunstners og kunstlærers drøm. Bildet som er størst av dem alle, med bakgrunnslys, er av barna som er rene i klærne smiler så bredt, står så pent med velynglete 6-ere på karakterkortet, som helt tilfeldig er plassert i midten av kameralinsen. Det gjør en hver forelder hoppende glad å se at selv om ikke deres egne barn har glinsende tenner og symmetrisk smil på kamera, så har heldigvis naboungene dette. Det at de i tillegg også har et overlykkelig karakterkort gjør det bare enda hyggeligere å være deres nabo. Ferieturer til eksotiske land, og den avbildete familien med enda flere smil har en smitteeffekt som gjør at en selv setter enda mer pris på neste års ferie til Boden. Etter å ha inspisert veggen fra tå til topp er det sent og det er på tide å dra hjem til sin egen vegg. “Trykk”. “Velkommen hjem” sier Facebook etterfulgt av “Hva tenker du på?”.

Det at foreldre ikke har tid på ettermiddagen til å gjøre aktiviteter sammen med barna sine, når de kommer hjem fra skolen, er fullt forståelig. I dagens samfunn der alt går fort og er målbart er kanskje det viktigste å være effektiv. Med over 400 venner på Facebook sier det seg prosentvis at de 4 en selv har hjemme er kun 1 % av omgangskretsen, slik at i disse tilfeller sier det seg selv at en bør prioritere de 99 andre prosentene. Mange av vennene på Facebook oppdages fra over 10 år tilbake og det tar overraskende svært lang tid å sette seg inn i livene deres fra ungdomsskolen og til i dag, 28 år gammel med mann, barn og hund eller katt.  Andre som en ikke har som venner på Facebook, ennå, må sjekkes innom ukentlig i fall det skulle være noe kritisk viktig. Det er klart at dette tar tid.
Heldigvis finnes det en funksjon som er en tidslinje på veggen, med milepæler i kronologisk rekkefølge, og gjerne tilhørende musikk. Etter å ha vært flere timer borte fra hjemmet, kanskje 8-10 timer, har hvertfall 50 av vennene oppdatert sin status - og ettersom hvert av innleggene må leses og likes og kanskje deles, så kan en forsåvidt slå to fluer i en smekk og finne dagens tema ved middagsbordet. “Reiser til syden - kommer tilbake om 2 uker. Lykke!”, “Takknemlig for livet, YOLO” er to potensielle statusoppdateringer som kan diskuteres med innlevelse av alle familiens medlemmer, til og med blikket fra katten inkluderes.
Det er hard trening å lære teknikker og metoder for å både se, høres og virke overrasket når kanskje en venninne forteller om den en langholdte hemmeligheten om graviditet. Spesielt utfordrende er det når det er en uke siden en utfyllende ultralydbildeserie og en avbildet graviditetstest ble lagt ut på Facebook, og en i tillegg hadde trykket “liker” på statusen. Det skal både trening og pusteteknikk til for å passe på å ikke svare “Det vet jeg, det er old news - må scrolle langt for å finne det nå” i det hun spør  “Hva tenker du om det?”.

Når man så i tillegg har kommet så langt i den teknologiske verden har vi heldigvis mange hjelpemidler som gjør all denne oppdateringsjobben enklere. Det at det finnes apper som må være gudegitte, som gjør at en kan sitte på Facebook overalt, ved bare noen få trykk på en telefonskjerm, gjør at også toalettet kan benyttes som en ergonomisk rumpe- og ryggstøtte, når en scroller nedover vegger i andres hjem.

Da kan en tenke seg at de vise klassiske ordene i skrekkfilmer kanskje snart blir byttet ut med
“Keep your friends close. Keep your Facebook closer”.